Het Plan

Tuinenrijk maakt samen met de vervolgplannen De Vesting en Waterrijk onderdeel uit van het Centrumplan. Naast wonen in het groen dus ook centraal wonen met alle dagelijkse winkelvoorzieningen en de nieuwe school “Campus aan de Lanen” op loopafstand.

Tuinenrijk krijgt zoals de naam al doet vermoeden een groen karakter. Tussen het vele groen van Tuinenrijk is ruimte voor circa 130 woningen met een eigentijdse uitstraling en veel detaillering. De architectuur is gebaseerd op principe Tuindorp, ontstaan in steden in de jaren twintig van de twintigste eeuw. Het gaat om een mix van grote en kleine rijwoningen en tweekappers. Parkeren kan veelal op eigen terrein of in een van de parkeerhoven.

De binnentuin, het verlengde van je eigen achtertuin!

In alle deelplannen van Tuinenrijk worden de woningen gebouwd rondom een grote binnentuin. Zo geniet je niet alleen van je eigen achtertuin maar wordt de binnentuin een verlengde van je privé buitenruimte waar kinderen lekker kunnen spelen en waar je samen met buren kunt genieten van het mooie groen.

Groen op meerdere manieren...

Niet alleen het groene binnenterrein en de directe omgeving zijn groen maar ook de woningen zelf. Deze duurzame woningen voldoen aan de BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) norm en worden als 1e woningen in de wijk De Groote Wielen voorzien van een bodemwarmtepomp.

Zo heb je als bewoner geen last hebt van de sterk stijgende gasprijzen.. Met een bodemwarmtepomp ben je verzekerd van een hoog rendement voor de levering van warmte, warm tapwater en koeling. Een ander groot voordeel van een bodemwarmtepomp is dat deze veel stiller is dan een luchtwaterwarmtepomp, omdat er geen buitenunit wordt toegepast.  Ook worden je elektriciteitskosten sterk terug gedrongen door de pv-panelen op het dak. Bovendien heb je een uitstekend geventileerde woning, dankzij de warmte-terugwin-installatie.

De von-prijzen zijn exclusief de kosten voor het energiesysteem. Als koper heb je de keuze om het energiesysteem te kopen of te huren.

Klimaat-adaptief

Tuinenrijk is een klimaat-adaptief project. Dit betekent dat de bodem op een zo duurzaam mogelijke manier gebruikt wordt, anticiperend op de verwachte veranderingen van het klimaat. Zo zijn de hemelwaterafvoeren losgekoppeld van het riool en wordt regenwater afgevoerd naar de openbare ruimte en de binnentuinen. Het vele groen van deze tuinen zorgt bovendien voor veel biodiversiteit en verlaagt de kans op hittestress. Ook de zonwerende pergola’s zorgen ervoor dat de zomerwarmte zoveel mogelijk wegblijft in je woning.